Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив   Пет

...
Николай Чапански,
автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив  
Пет
Коментари Харесай

Формация „Орфикус“ събра млади таланти от Родопите

Николай Чапански,

създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив



 

Пет години от основаването си означи най-младата групировка в Родопите „ Орфикус “, която реализира първи студиен запис на две песни „ Оти холан, момче “ и „ Защо ма, мале ле, ожени “ в осъществяване на Даниел Караасенов. Ръководител на групировката е Стоян Янев, наследник на известния гайдар от Смолян Петър Янев, който от 25 години е театралният сътрудник на Валя Балканска.

Формация „ Орфикус “ създадохме преди 5 години с огромната поддръжка на татко ми Петър Янев, който и до през днешния ден е наш наставник и образец за подражателство, споделя Стоян. Научихме от него по какъв начин да се отнасяме към фолклора и по какъв начин да го интерпретираме вярно, с цел да можем точно посредством „ Орфикус ” и изпълнените от нас песни да го предадем на хората и най-много на тези след нас. Идеята да създадем този запис с две песни в музикална китка се роди точно заради тази причина.

Първата ария, която избрахме да запишем - “Оти холан, момче ”, знам и съм чувал от моята баба Величка Янева от село Бостина, Смолянско. Песента е безмензорна и с нея започва планът ни. Другата ария - “Защо ма, мале ле, ожени ”, е от родното село на нашия артист Даниел Караасенов, с. Аламовци, Златоградско, и е в размер 2/4. В началото всичко беше, както се споделя - на подбив, само че се взехме решение твърдо и благодарение на наши фенове и спонсори планът стартира да става действителност. Записа и аранжимента поверихме на надарения Виктор Йорданов-Кардама от Пловдив, а клипът на песните към този момент се излъчват по една от гледаните музикални малките екрани у нас, споделя ръководителят.

В основата на новия музикален артикул са Стоян Янев - гайда, Даниел Караасенов - вокал, Георги Семенов - акордеон, и Никола Кокошаров - ударни принадлежности. Всички те дружно образуват групировка „ Орфикус ” и по този метод, посредством поредност от музикални артикули, които са си сложили за цел за осъществят, желаят да създадат допустимо повече хора да се допрян да фолклора и най-много до Родопската етнографска и музикална област. Амбицията на младите музиканти е да създадат още записи, които да съберат в независим албум.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР